Kripto – Rifillimi i Madh? The Great Reset?

  Kripto në retrospektivë! Ne do të ecim në mënyrë kronologjike, duke filluar me atë që ndihmoi në fillimin e rritjes së vlerës së tregut, ose sic quhet ndryshe bull-run, çfarë e bëri atë të ndalonte dhe të nisi një treg rënës, (bear-run). Pastaj do të hedhim një vështrim në të ardhmen që na pret.

  135
  kripto

  Të gjithë po flasin për Rifillimin e Madh në Kripto, The Great Reset, por i vetmi rifillim që po ndodh tani, është portofoli juaj i kriptovalutave… Gjatë 7 muajve të fundit kripto ka humbur mbi 2 Trilion dollarë në vlerë dhe tani tregtohet (koha që po shkruajmë) nën vlerën 1 trilion dollarë.

  Kapaciteti total i tregut – 14 Qershor 2022

  Ne do të ecim në mënyrë kronologjike, duke filluar me atë që ndihmoi në fillimin e rritjes së vlerës së tregut, ose siç quhet ndryshe bull-run, çfarë e bëri atë të ndalonte dhe të nisi një treg rënës, (bear-run). Pastaj do të hedhim një vështrim në të ardhmen që na pret.

  Shënime

  Fjalët që duhet të dini teksa lexoni këtë shkrim:

  1. Risk-On: Ndjesia e investitorëve dhe toleranca ndaj rrezikut është e lartë, duke dashur të kenë ekspozim ndaj aseteve të rrezikut si stoqet ose kriptot.
  2. Risk-Off: Ndjesia e investitorëve dhe toleranca ndaj rrezikut janë të ulëta, duke dashur të minimizojnë ekspozimin ndaj aseteve të rrezikut si aksionet ose kriptot.
  3. Tapering: Ngadalësimi i shkallës së blerjes së aseteve.

  Printimi COVID. Si ndikoi tek kripto

  Kur COVID-19 u shpall si një pandemi globale nga Organizata Botërore e Shëndetësisë më 12 mars 2020, të gjithë tregjet u rrëzuan… shumë rëndë. Ajo ditë do të mbetet përgjithmonë në librat e historisë si e enjtja e zezë.

  Një pandemi ka nevojë për masa të caktuara për të minimizuar dëmtimet shëndetësore në mbarë botën, ku kryesorja në këtë rast janë bllokimet. Kjo do të thoshte që biznese të tilla si dyqanet dhe restorantet sipas OBSH do të duhej të mbylleshin, turizmi do të merrte gjithashtu një goditje masive pasi të gjithë qëndruan në shtëpi. Dëmi ekonomik që do të shkaktonte kjo për shkak të papunësisë dhe uljes së të ardhurave do të ishte shumë i rëndë. Të gjithë gjithashtu po i konvertonin asetet drejt parave cash dhe po dilnin nga të gjitha pozicionet e tregtimit duke pasur parasysh faktin se nuk e dinë se sa do të zgjaste kjo situate dhe do t’u duheshin para për të mbijetuar.

  Natyrisht, Rezerva Federale në SHBA ndërhyri duke shpëtuar ditën duke njoftuar “Lehtësimin Sasior” (d.m.th. Printimin e parave) për blerjen e aseteve që ishin në rënie. 

  Duke krijuar një çmim dysheme të të gjithë tregjeve dhe më pas rimëkëmbjen e tyre, grafiku i tregtimit mori formën V.

  Ata ju thonë zakonisht të ndiqni lëvizjet e djemve të mëdhenj. Po kur fillon të blejë banka më e madhe, më e zgjuar dhe më e pasur në botë? Ju definitivisht nuk dëshironi të shisni.

  Natyrisht, FED nuk po blinte Bitcoin ose ndonjë kripto, por ndjesia e investitorëve ishte e rrezikuar (risk-on), kështu që ky efekt u përhap në kripto, duke pasur parasysh se ky treg ofron një nga rreziqet më të larta dhe fitimet më të larta. Në të njëjtën kohë, bazat e kriptos po përmirësoheshin pasi akumulimi i vlerës filloi të ekzistonte dhe në token dhe produktet aktuale po kalonin përtej premtimeve të dokumentacionit zyrtar “whitepaper” si 2017.

  E gjithë kjo ndihmoi në shtytjen e Bitcoin nga 4,000 dollarë në 69,000 dollarë dhe ETH nga 80 në 4,900 dollarë.

  Dita kur ndaloi ahengu (muzika)

  Pasi u ndihmuan të gjitha tregjet të rimëkëmbeshin, veçanërisht S&P500 me +112%, tani ishte koha për t’u marrë me anën tjetër të shkopit: inflacionin.

  Printimi është i shkëlqyeshëm për asetet me rrezik, çmimet rriten jashtëzakonisht, por e dini se çfarë tjetër rritet? Çmimet e mallrave të përditshme sepse sistemi ishte i përmbytur me kaq shumë oferta USD (d.m.th. inflacion). Më 3 nëntor 2021, Rezerva Federale njoftoi se do të fillojë të zvogëlojë shkallën e blerjeve të aseteve (tapering), deri në mars, ku blerjet mujore të aseteve do të zbresin nga 120 miliardë dollarë në 0 dollarë në muaj. Kjo bëri që ndjesia e investitorëve të fillonte të zhvendosej në rrezik (risk-off) dhe tregjet filluan udhëtimin e tyre për të shënuar majat.

  Ekzistojnë tre metoda kryesore që mund të përdoren për të zbutur inflacionin:

  1. Tapering: Ndalimi i ngadalshëm i blerjeve të aseteve në treg.
  2. Rritja e normave të interesit: Duke rritur normat e kredive, kapitali i huamarrjes dekurajohet sepse bëhet më i shtrenjtë.
  3. Bilanci i Tkurrjes (Shrinking Balance Sheet): Kur FED blen asete në treg, këto bëhen pjesë e bilancit të saj, të cilat mund të rriten shpejt. Asetet me të cilat ata merren janë letrat me vlerë të mbështetura nga hipoteka (MBS) dhe letrat me vlerë të thesarit. Të dyja këto asete janë obligacione (Bond) dhe kanë një datë maturimi sipas përkufizimit. Në maturim, vlera nominale e obligacionit i kthehet blerësit. Gjatë lehtësimit sasior, printimit, FED e ri-investon atë kapital që e mban bilancin e tyre në rritje; ata rinovojnë obligacionet. Kur duan ta zvogëlojnë, thjesht ndalojnë riinvestimin e kapitalit pas maturimit. Duke i lënë ata në balotazh, ata zvogëlojnë madhësinë e bilancit të tyre.

  Këtu është rendi i plotë kohor i ngjarjeve në grafikun e Bitcoin.

  Përralla të Kriptos

  Mjedisi makro po shkakton efektin kryesor në çmimet e kriptove, por kripto në vetvete vazhdon të merret me problemet e saj. Fillimisht patëm “spiralen e vdekjes” së LUNAs pas depeg-ut UST e cila fshiu 50 miliardë dollarë pasuri nga tregu. Kohët e fundit kemi filluar të merremi me keqmenaxhimin e fondeve të klientëve nga entitete të centralizuara si Celsius Network. 

  Nëse ka një zbrazje bankare (kur të gjithë duan të tërheqin paratë menjëherë) dhe platforma nuk është në gjendje ti shlyejë ata, atëherë ne duhet të marrim frymë thellë pasi ata likuidojnë zotërimet e tyre wBTC dhe stETH, gjë që përfaqëson presionin e mëtejshëm të shitjes në treg. 

  Nexo, një ofrues tjetër huadhënës, ka ofruar të blejë asetet e mbetura të kualifikimit për t’u dhënë likuiditet klientëve të tyre duke qenë se ata kanë ndaluar tërheqjet. Kjo është një zgjidhje që do të kishte ndikim më të ulët në treg nëse zgjidhej.

  Në një treg rritës, bull-run, shumë nga këto detaje fshihen në një eufori të thjeshtë, por kur batica ndryshon, ne fillojmë të shohim se kush është i mbivlerësuar dhe tregu do t’i ndëshkojë mëkatarët – siç po ndodh tani.

  E Ardhmja e Kriptos

  Tani që kemi vlerësuar të kaluarën, le të hedhim një vështrim në të ardhmen dhe çfarë mund të mbajë ajo.

  Stresi i tregut është i lartë dhe tashmë po shtohen njerëzit që e shohin BTC nën 10,000 dollarë. Ky sistem financiar i ri dhe revolucionar po tregtohet nën vlerën 1 trilion dollarë për shkak të levave të brendshme dhe presioneve të jashtme. Kur këto presione të lirohen, kripto-ja do të shohë përsëri dritën e diellit– megjithatë jo çdo token do ta arrijë.

  Fundi “dysheme” mund të ketë ndodhur ose pritet shumë afër, por kjo nuk do të thotë se do të shohim një rikuperim tjetër në formë V, në fakt nuk ka gjasa. Ka të ngjarë që të ulemi në një zonë të mërzitshme “vdekjeprurëse” për pjesën e mbetur të verës dhe njerëzit që blejnë sot mund të përfundojnë duke turbulluar pozicionet e tyre në treg nga mërzia dhe dyshimi përpara se tregu të rimëkëmbet. Rruga më e sigurt (por më pak e shpërblyese) është duke pritur për një sinjal të qartë nga FED në lidhje me lehtësimin e presionit.

  Nën kapuçin e kriptos, shumë pak ka ndryshuar. Tregu në përgjithësi vazhdon të jetojë, duke përfshirë këtu dhe vendin tonë. “Dem” apo “Ari” ne vazhdojmë të ndërtojmë guida të ndryshme për një të nesërme më të mirë. Kjo mund të thuhet edhe për shumë projekte dhe protokolle të tjera kripto. Shiu që ka përfshirë kripton do të fshijë shumë absurditete, gjë që u jep atyre që qëndrojnë në këmbë një pamje më të qartë mbi zhvilluesit e vërtetë dhe fitimtarët e ardhshëm.

  Kripto është i destinuar të riparojë sistemin financiar aktual, tradicional e të prishur “TradFi”, gabimet e të cilit po i vuajmë bashkarisht.

  Sot, ju jeni në një pozicion shumë të favorshëm dhe ende herët. Pse? Për shkak se kripto është ende në ndërtim e sipër, dëshmia e konceptit (Bitcoin) është e plotë dhe tani ne po ndërtojmë blloqet e ndërtimit (base layers) dhe po i lidhim ato së bashku (cross-chain comms) për të ndihmuar produktin përfundimtar të lulëzojë që është shtresa e aplikacionit. 

  Kur të ndërtohen të tre elementët, atëherë do të jetë tepër vonë. Sot nuk është ajo ditë.

  Kur gjithçka që thuhet do të bëhet, ky treg do të arrijë një kapitalizim tregu prej 100 trilion dollarësh në vitin 2030, të gjithë do të thonë:

  KRIPTO Në retrospektivë, ishte e pashmangshme.

  Por a ishte bindja e tyre mjaft e fortë për t’i ndihmuar ata të qëndrojnë në kohët më të vështira?

  Na jepni mendimin tuaj për këtë.

  Previous articlePritja e vitit/ Neuer bën të pamundurën të mundur përballë Italisë, video bëhet virale
  Next articlePropozimi/ Ja benefitet për ata që e kanë rrogën 50 mijë lekë të reja në muaj