“Liqeni i Mjellmave”, baleti që tregon vdekjen e Putin

  86

  Armiqtë e Vladimir Putinit po vëzhgojnë me vëmendje, sepse një transmetim i “Liqenit të Mjellmave” mund të zbulojë vdekjen e tij. Newsweek shkruan se baleti, një element kryesor më shumë se shekullor i kulturës sonë të lartë, është një nga kontributet më të famshme të Rusisë në art. Është një vepër që përmban gjithë patosin dhe thellësinë e kombit modern rus, një histori e errët me një fund tragjik. (Ose i lumtur, nëse gërmohet më thellë në evolucionin e baletit.) Është gjithashtu një çelës sekret për gjendjen e gjërave në Kremlin.

  Liqeni i Mjellmave i ka të gjitha elementet e një serie të qejfit të ditëve moderne: gra të reja, të veshura pak, një magjistare me krahë, një njerkë e keqe, një princ i pashëm, një vetëvrasje e dyfishtë. Më 3 mars, Liqeni i Mjellmave luajti një rol në luftën e Ukrainës, kur autoritetet shtetërore në Moskë mbyllën televizionin “Rain” të fokusuar tek të rinjtë, të pavarur dhe shpesh kritik ndaj Kremlinit. Stafi u largua nga grupi dhe pohoi fuqinë e tij për të thënë fjalën e fundit përmes muzikës dramatike të Çajkovskit dhe kërcimit të disiplinuar të një trupi balerinash. Lajmet e natës dy ditë më vonë, duke lënë shumë amerikanë të hutuar nga transmetimi televiziv i pamjeve të vjetra të Liqenit të Mjellmave gjatë kohës së transmetimit të vdekur. Por gjesti i TV Rain ishte krejtësisht i lexueshëm për rusët. Duke simbolizuar shumë më tepër se nostalgjinë, ai ishte i fundit në më shumë se gjysmë shekulli i mediave ruse dhe sovjetike që përdorën baletin si një tregues të krizës dhe madje edhe të ndryshimit të lidershipit.

  Ka disa liqene të mjellmave, dhe ndërsa imazhi i mjellmave që kërcejnë sipas partiturës së Çajkovskit është bërë një simbol i ndryshimit në Rusi, ai gjithashtu aludon për vetë çështjen e luftës dhe paqes. Pra, po, një ditë së shpejti, televizioni shtetëror rus mund të luajë Liqenin e Mjellmave, por cilin Liqen të Mjellmave do të transmetojë: versionin origjinal, versionin sovjetik apo një version të çliruar që nuk është parë ende?

  Kur Leonid Brezhnev vdiq në 1982, televizioni shtetëror transmetoi një Liqen të Mjellmave në vend të një njoftimi për vdekjen. I njëjti pamje u transmetua pas vdekjes së Yuri Andropov në 1984 dhe Konstantin Chernenko në 1985. Transmetimi do të tregonte se fundi i Vladimir Putin ishte afër.

  E njëjta teknikë u përdor në vitin 1991 kur komunistët u përpoqën të rrëzonin Mikhail Gorbaçovin. Liqeni i Mjellmave u transmetua për tre ditë rresht, ndërsa publiku e priste atë. Në vitin 2011, kanali televiziv kombëtar rus Kultura transmetoi një ritransmetim të Liqenit të Mjellmave për të përkujtuar 20 vjetorin e tentativës për grusht shteti.

  Previous articleParalajmërojnë ekspertët: Dilni urgjent nga deti nëse shihni këto dallgë!
  Next articleFinalja e Conference League “paralizon” kryeqytetin, rrugët që duhet të SHMANGNI më 25 maj